
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

August 23, 2016 

Martha Goodman 
Coordinator 
Maryland Special Needs Advocacy Project 
The Louise D. and Morton J. Macks Center 

for Jewish Education 
5708 Park Heights Avenue 
Baltimore, Maryland 21215-3930 

Dear Ms. Goodman: 

This letter responds to your inquiry addressed to the U.S. Department of Education 
(Department), Office of Non-Public Education (ONPE), regarding certain provisions of Part B of 
the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA or the Act) and parentally-placed private 
school children with disabilities. ONPE staff shared your inquiry with the Department’s Office 
of Special Education Programs (OSEP) as OSEP is responsible for administering the IDEA. We 
appreciate the opportunity to respond to your questions. 

Specifically, you asked for clarification regarding the calculation of the proportionate share of 
IDEA funds that must be used by a local educational agency (LEA) to provide special education 
and related services to parentally-placed private school children with disabilities when that LEA 
is required to reserve a portion of its IDEA funds to provide comprehensive coordinated early 
intervening services (CEIS) because it has been identified with significant disproportionality. 
You also inquired about whether Medicaid reimbursement is permitted for special education and 
related services provided to parentally-placed private school children and the potential impact on 
equitable services to such children. 

Question: Can an LEA identified with significant disproportionality under Part B of the IDEA 
take off the top expenses related to providing comprehensive CEIS before the State or LEA 
calculates the proportionate share of IDEA funds that must be used by the LEA to provide 
special education and related services to parentally-placed private school children with 
disabilities? 

OSEP Response: No. The calculations for both comprehensive CEIS and the proportionate share 
must be based on the total amount of the subgrant the LEA receives under 34 CFR §§300.705 
and 300.815. If a State identifies an LEA as having significant disproportionality based on race 
and ethnicity in the identification, placement, or discipline of children with disabilities, the LEA 
must reserve the maximum amount of IDEA Part B funds under section 613(f) of the Act for 
comprehensive CEIS. See 34 CFR §300.646(b)(2). That maximum amount is 15 percent of the 
total amount of Part B (section 611 and section 619) funds awarded to the LEA. See 34 CFR 
§300.226(a). An LEA that is not identified as having significant disproportionality, but 
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voluntarily chooses to use IDEA Part B funds for CEIS, may use up to 15 percent of the total 
amount of IDEA Part B funds awarded to the LEA, less any funds reduced by the LEA pursuant 
to 34 CFR §300.205. See 34 CFR §300.226(a). Please note that an LEA that is required to use 
IDEA Part B funds for comprehensive CEIS or voluntarily uses up to the maximum amount of 
IDEA Part B funds for CEIS cannot adjust its local maintenance of effort (MOE) pursuant to 34 
CFR §300.205, because the MOE reduction provision and the authority to use IDEA Part B 
funds for CEIS are interconnected.  See 34 CFR §§300.205(d) and 300.226(a). 

In addition to calculating the amount of IDEA Part B funds the LEA is required to reserve for 
comprehensive CEIS or the amount that an LEA voluntarily reserves for CEIS, the LEA must 
calculate the proportionate share of IDEA section 611 and section 619 funds that it must spend 
for parentally-placed private school children with disabilities enrolled in private elementary 
schools and secondary schools in the LEA. This calculation must be based on an amount that is 
equal to a proportionate share of the LEA’s total subgrant award under section 611(f) of IDEA 
and the LEA’s total subgrant award under section 619(g) of IDEA. See 34 CFR §300.133(a) and 
Appendix B to 34 CFR Part 300. Therefore, an LEA may not deduct the funds that it is required 
to reserve for comprehensive CEIS or voluntarily reserves for CEIS before calculating the 
amount of funds it is required to spend on equitable services for children with disabilities 
parentally-placed in private schools. See Response to Question 22 in OSEP Memo 08-09, 
Coordinated Early Intervening Services Under Part B of the Individuals with Disabilities 
Education Act (IDEA), July 28, 2008 available at: 
http://www2.ed.gov/policy/speced/guid/idea/memosdcltrs/osep08-
09coordinatedearlyinterveningservices.doc. 

Question: Are States or LEAs allowed to receive Medicaid reimbursement for parentally-placed 
private school children with disabilities selected to receive special education or related services 
through services plans? If so, can that reimbursement be used to offset the proportionate share 
amount that the LEA must expend? 

OSEP Response: The proportionate amount of IDEA Part B funds that each LEA must expend 
on the provision of special education and related services for parentally-placed children with 
disabilities attending private schools located in the LEA is calculated based on an LEA’s total 
subgrant under IDEA section 611(f) (Grants to States) for children with disabilities aged three 
through 21 and IDEA section 619(g) (Preschool Grants) for children with disabilities aged three 
through five. Therefore, reimbursements available from other Federal funding sources may not 
be used to offset or reduce the proportionate amount of IDEA Part B funds that the LEA is 
required to expend on equitable services. See 34 CFR §300.133.  

Further, we are not aware of any authority in the IDEA that would authorize an LEA to bill 
Medicaid for the cost of providing special education and related services to parentally-placed 
private school children with disabilities receiving special education or related services pursuant 
to services plans. According to section 612(e), “Nothing in [Title 20] permits a State to reduce 
medical or other assistance available, or to alter eligibility, under Titles V and XIX of the Social 
Security Act with respect to the provision of a free appropriate public education (FAPE) for 
children with disabilities in the State.” See also section 612(a)(12)(A) (Methods of ensuring 
services); and 34 CFR §300.154(d) (Children with disabilities covered by public insurance). 
Further, under section 612(a)(12)(A) and 34 CFR §300.154(a), the financial responsibility of the 
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State Medicaid agency or other public insurers of children with disabilities must precede the 
financial responsibility of the LEA or State agency responsible for developing the child’s 
individualized education program (IEP). Because parentally-placed private school children with 
disabilities who are designated to receive services are not entitled to FAPE in connection with 
their parental private school placement and do not have IEPs, and Medicaid funds are intended to 
provide financial relief to school districts in meeting their responsibilities to provide FAPE to 
children with disabilities, we do not believe school districts are authorized under the IDEA to 
claim Medicaid reimbursement for services provided to parentally-placed private school children 
with disabilities included in services plans. We note, however, that this Office administers the 
IDEA and does not administer or interpret the Medicaid authorizing statute or its implementing 
regulations. Therefore, if you would like to obtain further information regarding this matter, we 
suggest that you contact the Centers for Medicare and Medicaid Services of the U.S. Department 
of Health and Human Services at https://www.cms.gov.   

Based on 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as informal 
guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the Department of the 
IDEA in the context to the specific facts and questions presented. 

If you have any questions, please do not hesitate to contact Dwight Thomas at 202-245-6238 or 
by email Dwight.Thomas@ed.gov, or Pamela Allen at 202-205-9012 or by email at 
pamela.allen@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/  /s/ 

Ruth E. Ryder Maureen Dowling 
Acting Director Director 
Office of Special Education Programs Office of Non-Public Education 
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